Clinics

Zwartboek

Zwartboek Jeugdbaseball

Deze pagina is een zwartboek met betrekking tot het jeugdhonkbal zoals wij dit de afgelopen jaren hebben ervaren. Het is ook een poging om hiermee een dam op te werpen tegen de neerwaartse stroming die er al jaren binnen Het Zuiden gaande is. Onderstaand enkele punten die ons enorm hebben gestoord in 1998-2002:

Bedrog 1!

Stem je met de wedstrijdsekretaris van de tegenpartij, vlak voordat je vertrekt af dat het te slecht weer is om te spelen. n.b. In heel Oost-Nederland waren/werden de wedstrijden afgelast. Hij stemde in met deze afgelasting. Wat schetst onze verbazing: vullen ze toch TWEE wedstrijdformulieren in met de mededeling dat wij niet opgekomen waren. Nemen ze ook nog de verkeerde lidnummers over, krijg je daarvoor ook nog een boete. Ja, je maakt wat mee bij jeugdwedstrijden. Gelukkig was er een Emailtje waarin deze sekretaris heeft geschreven dat hij het inderdaad heeft afgelast. Maar wat blijkt nu, de competitieleider grijpt in en roept beide clubs te straffen op grond van een of ander onduidelijk artikel. Wij snappen hier niets meer van. U wel??

Bedrog 2!

Ook opgevallen dat er veelvuldig gefraudeerd wordt met het wedstrijdformulier t.a.v. ongerechtigde spelers.

De truken zijn de volgende:

  • Zet andere namen op het formulier als die die gespeeld hebben. Dit krijg je als je van de tegenpartij alleen maar voornamen krijgt voor de scorekaart. Vraag dus altijd naar de volledige naam, liefst met lidnummer en controleer dit dan met het formulier.
  • Vul geen wisselspelers in, zodat je je ongerechtigde spelers dan buiten zicht kan houden. Hier dus erop staan dat de wisselspelers ook genoteerd worden. Je geeft nl. de line up door met gerechtigde spelers en daarna wissel je die met de ongerechtelijke spelers.

De oplossing zou zijn dat we weer terug gaan naar spelerskaarten. In deze tijd van digitale camera, smartphone en fototoestel een kleine moeite. Verplicht iedere club deze teamgegevens op hun website te zetten en de fraude wordt enorm beperkt.

Jeugdpitchers

Ter bescherming van de jeugdige werpers zijn er regels ingevoerd die overbelasting van de schouder cq werparm van onze jeugdwerpers moet tegengaan.

Een voortreffelijke regel, ware het niet dat er niet op wordt gecontroleerd. Zelfs bij een geconstateerde overtreding van deze regel, wat bleek uit controle van het wedstrijdformulier, kreeg de desbetreffende jeugdcoach een REPRIMANDE.

Nu vraag ik je, waar is deze regel dan voor. Zelfs in de Aspiranten A competitie worden er wedstrijden gespeeld op Woensdag- of Donderdagavond en Zaterdagmorgen.

Hoe dienen we nu deze pitcherregel te plaatsen, minstens 3×24 uur rust?. De Aspiranten A spelen nota bene 2 wedstrijden, dus dan dien je minimaal 4 werpers te hebben. Dit werkt fraude in de hand.

Verder wordt er al op vroege leeftijd (14-15 jaar) door de jeugdwerpers curveballen gegooid. M.i. een neurotische tik van de jeugdcoach om per se kampioen te willen worden. K.N.B.S.B. doe hier wat aan.

Competitie

De competitie is niet met liefde voor het jeugdhonkbal gemaakt. Er wordt blijkbaar zomaar een schema gepakt en daar gaan we: A tegen B, C tegen D etc etc. Er wordt niet gekeken naar sterktes, leeftijden, rijafstanden. Als er maar een schema is.

Zegt een team af, dan laten we dit schema zo, ook al heeft daardoor een ander team maar EEN wedstrijd in een bepaalde maand. Even iets veranderen, om zo een leuke aantrekkelijke competitie te krijgen is te veel gevraagd.

Zet nu eens al de coaches in januari bij elkaar en maak met hen de competitie. Inventariseer met hen de leeftijden van de groepen, spreek regels af en bepaal wie tegen wie speelt. Bij onenigheid kun je dan altijd nog optreden.

Organiseer een INDOORTOURNOOI en ga aan de hand van die wedstrijden een competitieprogramma in elkaar zetten. Laat enkele vakkundige personen de teams beoordelen. Je ziet dan de sterke en zwakke teams aan je voorbijkomen, is nog leuk ook in de winter honkballen. Indien je dit op 3 of 4 plaatsen organiseert, dan kun je de beste vier van de poules een veldcompetite laten spelen, de nr ‘s 5 t/m 8 een mindere, enz enz.  In Duitsland doen ze dit al jaren en ik denk dat daardoor zij wel eens de komende jaren toonaangevend zullen worden in Europa, temeer als we de Nederlandse paspoorten buiten beschouwing gaan laten. Of maak eerst een bekercompetitie met daarna plaatsgebonden competities. De bokken worden van de schapen gescheiden en ook de kleine clubs hebben een leuk seizoen en verliezen niet alles. Sommige wedstrijden zouden best op een avond gespeeld kunnen worden. Het is iets meer werk, maar het is toch voor de jeugd, we hebben nog steeds een ledenverlies, maar nu lopen ook de goede honkballers weg door de vorm en klakkeloze competitievorm. Als coach vind ik het niet erg om bv 6x tegen de Knuppelaars uit te komen. Het einddoel wat ik voor ogen heb, wordt nl. wel gehaald. Goed, leuk honkbal, wat niet verstoord wordt door zaken die niets met het spelletje te maken hebben.

Velden

De afgelopen jaren zijn we op diverse velden dingen tegengekomen die eigenlijk zwaar gesanctioneerd dienen te worden.

  • Een thuisplaat van rubber bevestigd op een metalen plaat. Echter de rubberen hoek wijzend naar het derde honk was er af, en dus stak de metalen scherpe punt ongeveer 2 cm boven de gravel uit. Leuk bij slidings op de thuisplaat. Ik heb geweigerd hierop te spelen.
  • Jeugdvelden uitgelegd op hoofdvelden waardoor de backstop veel te ver staat. Elke doorgeschoten bal is dus een punt, geen spel, geen extra inspanning van de jeugdspeler, ze doen nog geen moeite meer om de bal te spelen.
  • Verwaarloosde, smerige dugouts met onveilig slecht hekwerk en geen banken. Ik laat mijn spelers eerst de dugout opruimen. Maar van die spuiten blijven ze af.
  • Smerige douches of geen douches, dus allemaal weer in de  en op de club douchen. Hoe krijgen de kinderen nu een sportopvoeding????.
  • Geen lijnen, niet de goede afstanden. Hoeveel keer we het veld hebben nagemeten wil je niet weten. Zelfs het veld hebben we moeten verbouwen.
  • Veldafstanden die niet kloppen, leg het jeugdveld maar in die hoek met al die obstakels.
  • Slechte gravel en enorme kuilen bij de slagplaat en in het veld.
  • Honken, voorzien van een vaste metalen scherpe pin, of 4 kleine pinnen. Een sliding tegen dit honk, honk geeft mee en kantelt, krijg je wel die pin(nen) in je body. Vecht je met veel moeite voor veilige dubbelhonken bij je club, komen er ijskoud coaches naar je toe om te vertellen dat ze dat honk niet willen. Wat is dan het niveau waarover we praten.!!!!

Coaches

We weten het, ze zijn moeilijk te vinden, maar:

  • moeten er nu vaders in gewone kleren de jongens bezig houden. Sommigen vroegen zelfs in welke set we zaten. Opmerkingen over technieken, schijnregels etc waren van een andere planeet.
  • Coaches met sigaretten in de mond, die de jongens moeten motiveren is wel heel erg bar en boos.
  • Foeterende coaches, die proberen hun team te tot beter honkballen te dwingen. Liever op de bank blijven zitten dan op het honk te helpen. Ook een manier van zoek het zelf maar uit.  

Oke, er zijn ook coaches die binnen hun mogelijkheden het beste ervan willen maken. Maar waarom worden die personen dan niet geholpen.

Pas het systeem toe dat Major League Baseball International toepast om in landen, zoals Duitsland, de honkbalsport te promoten en de clubs te helpen. In Nederland kunnen we, nee moeten we ook een dergelijk systeem gaan opzetten. Stuur ervaren coaches uit naar clubs die dat nodig hebben. Besteed daar al dat geld aan dat nu via het District naar STK gaat. Ga weer terug naar het eenvoudige missionariswerk, maar dan voor een lange tijd. Zo ga je pas in de breedte werken en concentreer je je niet alleen op die paar talenten die op de tryouts verschijnen.

Speeltijden

In het voor- en najaar en meestal ook in de zomer zijn de velden best nat door dauw. Gevolg allemaal natte schoenen, natte ballen die loodzwaar worden en amper onder controle zijn te houden. Waarom moeten er zoveel wedstrijden om 10:00 uur beginnen? In de namiddag liggen de meeste honkbalvelden er prachtig maar verlaten bij. Moet je ook nog, als je pech hebt, om 7:00 uur vertrekken. Waar zijn we mee bezig.

Leeftijden

Vooral in de aspirantenklassen dient er ernstig gekeken te worden naar het grote krachtsverschil tussen een jongen van 13 jaar en een jongen van 15/16 jaar. Dit verschil komt vooral naar voren bij de catchers, nl. het wel of niet halen van het 2e honk.

Wij pleiten dan ook voor een andere aanpak in deze klasse door vooraf te gaan praten met elkaar over de leeftijden van de teams die er in dat jaar zijn. Elk jaar weer opnieuw en dan te bepalen wie tegen wie speelt. Heb je enkele groepen van 13/14 jaar en een groep van 15/16 jaar dan zal er dus ook zo ingedeeld moeten worden in U13 en U15. Ben ook uiterst voorzichtig met dispensatieverlening in deze afdeling. Het bederft het plezier van de jongeren.

Hans Heldens 

Coach Aspiranten MULO Bears en Dragons 1998-2007

U kunt altijd contact met mij opnemen: jh(at)onsmail.nl