Clinics

Verdediging

BEGIN-OEFENINGEN

In het begin zal de nadruk liggen op het fielden. Benoem voor elk van je 4 infielders een partner, die op de baseline staat. De partners, die naar de 1e honkman en de 2e honkman gooien, staan dan tussen de thuisplaat en het 3e honk. De spelers, die naar het 3e honk en de korte stop gooien, staan tussen de thuisplaat en het 1e honk. Laat ze ballen gooien, zodat de andere spelers opzij moeten bewegen om de bal te bereiken.

INFIELD

Infield oefeningen zijn er weinig, maar ze moeten steeds weer opnieuw geoefend worden

Zorg dat je lichaam naar de bal toe komt.

Hiermee bereik je twee dingen: Je komt in een positie waarin je de bal met twee handen kunt fielden. Op een foute beoordeling zal hij in staat zijn met het lichaam de bal te blokken, zodat deze niet het outfield in gaat. De angst om geraakt te worden door de bal is normaal, maar zal verdwijnen nadat een kind een paar maal geraakt is en als hij ontdekt, dat het allemaal wel meevalt met die pijn. Ondertussen maak je gebruik van zijn trots: honkbal is een harde sport en er zijn harde kerels voor nodig om het te spelen (de waarheid is anders honkbal is de minst lichamelijke van alle teamsporten).

Field de bal met twee handen.

Behalve dat je daardoor in het voordeel bent om de bal te vangen, brengt het ook nog je hand in een dusdanige positie, dat je snel kunt gooien.

Ga met de bal mee naar beneden.

De fielder moet door de knieen om zijn hele lichaam op het niveau van de stuitende bal te brengen, niet alleen de armen en de benen. Deze positie is ook van belang bij de meest fundamentele regel van alle regels:

Blijf de bal volgen tot hij ook daadwerkelijk in de handschoen zit.

Een coach zal dit wel 100 keer moeten herhalen, totdat de kinderen er zich van bewust worden. Gemakkelijke kansen zijn er niet in het honkbal, maar ze kunnen wel geschapen worden, als je de bal maar volgt.

Neem een stap naar voren in de richting van de aangooi.

De grootste hulp om zuiver te kunnen gooien, is de juiste plaatsing van de voeten. Het brengt het lichaam in balans. Coaches zijn nogal eens verbaasd over de geneigdheid van kinderen om de steunvoet naar buiten te plaatsen als ze gooien. Zo worden onzuivere armen gemaakt. Een stap in de richting waar je naar toe gooit is ook belangrijk bij de volgende stellingname:

Gooi nooit overhaast.

Nadat een fielder de bal heeft, moet hij zijn achterste voet vastzetten in een perfecte balans. Dan pas gooit hij, een stap makend in de richting van het DOEL, met de ogen gericht op dat DOEL en met zijn lichaam meebewegend in de richting van dat DOEL.

Pages: 1 2 3 4