Clinics

Teamvorming

TEAMVORMING

In de meeste gevallen zal de beste atleet de pitcher worden, omdat deze de beste coordinatie heeft. Als deze beste niet kan werpen, misschien door gebrek aan controle, zal hij waarschijnlijk het meest tot zijn recht komen als korte stop. De daarna belangrijkste plaatsen in het team zijn achtereenvolgens:

 • catcher,
 • 3e honkman,
 • 2e honkman,
 • 1e honkman,
 • middenvelder voor snelheid,
 • rechtsvelder voor overzicht en de sterke arm.

De beste plaats voor een nog niet ontwikkelde speler is het linksveld, omdat de meeste jonge slagmensen de bal pas laat raken en de meeste slagmensen rechtshandig zijn. Dit betekent, dat de bal naar rechts zal gaan in het speelveld en de 2e honkman en de rechtsvelder de belangrijkste defensieve spelers zijn.

Ieder kind zal zijn voorkeur hebben, gebaseerd op fantasieen, die hij heeft van zijn helden op het honkbalveld. Laat het hem proberen, verander pas als het nodig is.

Een linkshandig iemand zal misschien graag korte stop willen spelen. Maar volgens het spel is hij alleen maar geschikt voor pitcher, 1e honkman of outfielder, dan is het de taak van de coach het hem te leren. Na enige trainingen zal de coach zien, wie de sterkste arm heeft. Die kerel wil hij nu proberen als pitcher, dan degene op het 3e honk, en diegene die goed kan vangen op het 2e honk, snelheid in het midden, de initiatiefnemer met het meeste speloverzicht als catcher.

Honkbal is een spel, dat altijd binnen hetzelfde plaatje past en het kan haast niet missen om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Je moet het alleen wel goed brengen in de trant van: jij hebt zo’n sterke arm, ik wil je op deze plaats hebben, want hier heeft het team je nodig. Als de jongen met een sterke arm op het 2e honk wil spelen, moet je hem op het 3e honk zetten.

DE TEAMGEEST

Hier volgen al vele jaren werkende recepten, tips en disciplines voor de coach om zijn stempel op het team te drukken zoals:

 • Het moet een teamregel zijn, dat niemand alleen traint. Hij moet er voor zorgen, dat hij een teamgenoot meebrengt of dat hij overgooit met een of meerdere teamgenoten.
 • Nooit afbrekende woorden.
  Geen coach kan kritiek tolereren binnen een team (JIJ had dat moeten doen !!!).
 • Hou de bank tevreden.
  Des te vaker een coach trainingen belegt en oefenwedstrijden speelt, des te minder moeilijkheden zal hij ondervinden bij het laten spelen van de beste 9 kinderen. Kinderen weten beslist zelf wel wie er moet spelen. Aan bankjockeys moet verteld worden, dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben of anders wordt hun gemor een ondergang voor het team. Praten helpt. Een coach moet het hardst met de mindere talenten werken. Hij moet uitkijken naar mogelijke invallers en pinchrunners onder zijn reserves.
 • Hou de bank gedisciplineerd.
  De spelers moeten vaste plaatsen hebben op de bank. Outfielders bij outfielders, infielders bij infielders. En alleen praten over HONKBAL. Als de tegenstander slagtraining of infieldtraining heeft, moet het team de zwakke punten proberen te vinden.

Team uitstapjes

In het begin van het seizoen moet het team geoefend worden een TEAM te worden. Ga eens samen naar een goede honkbalwedstrijd kijken. Als er een werpmachine is en een slagtunnel, maak er dan een wedstrijd van wie de meeste honkslagen slaat. Prijs: een cola. De werpmachine is overigens een goede vervanger voor een werper bij het uit de slump halen van een slagman, maar heeft weinig waarde als blijvende vervanger voor de pitcher bij slagtraining. Het doel van deze activiteiten is hun het idee te geven dat ze EEN TEAM zijn, een groep vrienden.

Stel wedstrijd trofeeen in

Zorg dat de teambegeleider alles op zijn scorekaart bijhoudt, zelfs het dekken van de honken bij overthrows en geweldig uitgevoerde acties. Geef een trofee aan de beste slagman, de beste veder en de jongen die de meeste keren de bal afsto bij het dekken. Het doet er niet toe wat het is of hoe duur het is. Het is misschien een leuke gewoonte om de ouders beurtelings de frisdrank te laten verzorgen. Veel coaches geven de beste slagman van de wedstrijd de FIRST COKE TROFEE, wat betekent dat terwijl de coach nog met zijn napraatje bezig is, hij, de BESTE SLAGMAN als eerste, in alle eer, zijn dorst kan lessen. Als een pitcher een no-hit, no-run wedstrijd heeft gegooid, geef hem dan de wedstrijdbal met de handtekeningen van zijn teamgenoten erop.

Stimuleer het kwebbelen.

De spelers in het veld moeten constant in contact zijn met elkaar‚ roepend het aantal nullen, waar de bal naar toe moet, wat de slagman van plan is te doen. En ze moeten steeds de pitcher aanmoedigen. De veldspelers moeten zich niet bezighouden de tegenstanders uit te dagen door b.v. swing te roepen. Dit is voorbehouden aan de reserves op de bank. Daarom noemen ze hen ook wel BANKJOCKEYS.

Er is alleen maar een gouden regel voor een jeugdcoach: BID VOOR GEDULD