Clinics

Batting Practice

Batting practice

Het team wordt in twee groepen verdeeld. De beide groepen worden o.b.v. het schema in een circuitje opgesteld. De coach staat in de buurt van speler 2 aanwijzingen te geven. Als de pitcher en catcher hun eventuele 2e beurt hebben gehad, neemt hij ze mee voor de warming up.

In groep 1 zit de beginnende pitcher. In groep 2 zit de beginnende catcher.
  1. 1e werper1. Paul
  2. Lucas
  3. Stan
  4. Bart
  5. Bas
  6. Ruben
  7. Dick
bp
  1. 1e Catcher1. Daan
  2. Simon
  3. Niek
  4. Erik
  5. Tim
  6. Carlo
  7. Reserve

Binnen de beschikbare tijd en neem er gerust die tijd voor, want wat is er voor de jeugd nu leuker dan slaan, werken beide groepen 3 serie ballen af.

Series

  • serie 1: 15 ballen
  • serie 2: 10 ballen
  • serie 3: 5 ballen

In totaal dus ca 30 ballen, dit is voor de jeugd dus idealer dan de traditionele 1 hit & run, 1 bunt en 7 swings.

 Benodigd

  • 2 safety screens
  • 2 ballentassen
  • ca 40 tennisballen
  • 2 thuisplaten
  • voldoende bats
  • coaches
  • ouders of teambegeleiders

Hoe werkt het:

Uit het plaatje is duidelijk een draaicircuitje te herkennen

Speler Wat te doen
Nr.1 Is aan slag en heeft van te voren reeds enkele droge swings gemaakt. Na de serie afgemaakt te hebben, pakt hij de lege tas en gaat deze naar het outfield brengen. De tosser bepaalt tevens of het een goede toss was of niet. Spelers nooit laten argumenteren met de tosser, mogen ze ook niet met de scheidsrechter. De startende werper en catcher werken maar 1 ronde af, waarna zij samen gaan ingooien. Hopelijk draaien beide groepen even snel en zijn beiden tegelijkertijd klaar. Indien niet zal de ene reeds de spullen halen voor de anderen.
Nr. 2 Staat ruim achter de 1e slagman en slaat in, tevens verzamelt hij de doorgeschoten ballen, waarna hij aan slag komt. De hoofdcoach kan deze spelers nog aanwijzingen geven, zal ze toch wel meer zelfvertrouwen geven.
Nr. 3 Verzamelt de ballen vanuit het outfield in de ballentas, brent deze naar de tosser en gaat naar pos. 2 om in te slaan. Uiteraard wordt de ballentas in een zeer hoog tempo naar de tosser gebracht en netjes tegen het hekje omgekiept.
Nr. 4 Neemt de lege tas over en verzamelt de wederom de ballen. Aangezien het tennisballen zijn, behoeft er niet zo erg op de ballen gelet te worden.
Nr. 5 Schuiven een positie door en proberen de geslagen ballen te verwerken, gaan wel vol voor de bal, ook voor de grondbal. Aangezien het tennisballen zijn, die nogal stuiten is een volledige concentratie en techniek vereist.
Nr. 6 Nr. 7 Nr. 8 Spelers staan voldoende ver van de slagman af, opdat de tennisballen geen gevaar kunnen betekenen.

 

Algemene opmerkingen:

Tja twee hekjes, waar vindt je die?

Eigenlijk zou iedere zich zelf respecterende honkbalclub op ieder beschikbaar veld (hoofd-, jeugd- en softbalveld) 3 hekjes hebben moeten staan.

  • 1 hekje speciaal voor de werper en
  • 1 hekje voor de 1e honkman en
  • 1 hekje voor het 2e honk.

Heb je deze niet, ga naar je bestuur en wijs hen op het veiligheidsaspect van je wedstrijden en trainingen en stel hen aansprakelijk voor deze veiligheid. Eigenlijk zou je er 4 moeten hebben, zo kunnen de bezoekers ook gebruik maken van deze bescherming.

 Ca 40 tennisballen, nou nou, kan het niet minder?

Ga eens naar de plaatselijke tennisclub, ze hebben ze met honderden tegelijk liggen. Gebruiken ze niet en je krijgt ze meteen. Heb ik ook geprobeerd en heb mijn schuur nog vol liggen. Wees creatief en een beetje brutaal. Een clubactie leverde ca 600 tennisballen op, er waren zelfs ouders die de tennisballenfabrikant hebben aangeschreven en met succes.

 Twee groepen en tennisballen?

Het werken met twee groepen heeft het enorme voordeel, dat ieder kind eigenlijk altijd bezig is iets te doen, het zei ballen vangen, ballen fielden, ballen brengen. Het zal de vaart in de batting practice houden. Het gebruik van tennisballen heeft het enorme voordeel, dat je niet steeds op elke bal hoeft te wachten en er eigenlijk in een tempo doorgewerkt kan worden. Maar HET grote voordeel is toch wel, veel geslagen ballen voor de wedstrijd en dat is nu precies wat kinderen willen.