Clinics

Eenvoudige strategie

DEFENSIEVE STRATEGIE

Het defensieve basis idee in jeugdhonkbal kan in een zijn worden samen gevat:

MAAK DIE ENE ZEKERE NUL.

Zelfs al betekent dit dat er een punt gescoord wordt of dat de andere loper een honk verder in scoringspositie komt. In de BIG inning win je de wedstrijd en door steeds die zekere nul te maken, voorkom je dat de tegenpartij in die BIG inning terechtkomt.

Elkaar dekken.

Er bestaat een eindeloze serie van afdek-drils, welke het team moet beoefenen om niet in een BIG inning te geraken. De korte stop en de 2e honkman dekken elkaar bij elke aangooi geslagen bal binnen het gebied van het 2e honk. Bij een geslagen bal, als er niemand op de honken is, moet de catcher de aangooi naar het 1e honk dekken. Op een honkslag naar het outfield met een loper op het 1e honk, dekt de pitcher de aangooi naar het 3e honk. Op een stootslag bij de 3e honklijn dekt de rechtsvelder het 1e honk in geval de 3e honkman er overheen gooit. Bij een mogelijke steelpoging van het 2e honk moet de midvelder snel inkomen voor het geval de ctcher over het honk gooit. Op een honkslag in het outfield met een loper op het 2e honk moet de pitcher de aangooi naar thuis dekken. Dit dekken is van vitaal belang. Het moet zeer zeker beloond worden met prijzen aan het eind van de wedstrijd en aan het eind van het seizoen.

De cut-off situatie.

Dit is een van de zekerste manieren om een BIG inning van de tegenpartij te voorkomen of af te breken. Men speelt dit als een honkloper naar thuis gaat, de bal vanuit het outfield komt en de slagman denkt dat hij gemakkelijk het 2e honk kan bereiken, omdat hij ervan uitgaat, dat de catcher de nul op de plaat maakt. Maar de cut-off man (normaal de 1e honkman) stelt zich op in de baan van de aangooi, in de buurt van de werpplaat. De catcher overziet de hele situatie en zal het spel afroepen: LOS, LOS, LOS, of pak TWEE, pak TWEE, waarop de cut-off man de bal ondersche en deze naar het 2e honk gooit voor die zekere nul.

De run-down (insluiten).

Wanneer een loper is ingesloten tussen de honken ‚ en dit gebeurt nog al eens in jeugdhonkbal ‚ moet de defensie de volgende basisregels hanteren: DE LOPER MOET TERUG NAAR HET HONK WAAR HIJ VANDAAN KOMT en DE BAL MOET NIET MEER DAN TWEE KEER OP EN NEER GEGOOID WORDEN. De fielder met de bal moet de loper snel achtervolgen, totdat de loper een beslissing neemt, wat hij gaat doen. Pas, als de loper heeft besloten, zal er gegooid moeten worden, maar niet meer dan twee aangooien.

Pages: 1 2